Wakker worden in een ander land. Hoe doe je dat? (2)

Een goeie politicus kent het onderscheid tussen wat belangrijk is voor zijn verkiezingsscore en wat belangrijk is voor zijn kiezers. En wat belangrijk is voor het ene is niet noodzakelijk belangrijk voor het andere. Dat heeft de mislukking van Leterme I duidelijk aangetoond.

Wat dit land nodig heeft, zijn politici die de moed hebben om tegen de heersende opinie van hun kiezers in te gaan in het belang van diezelfde kiezers. Dat geldt niet enkel voor het FN of de NV-A. Dat geldt voor alle betrokken politieke partijen.

Dat heeft niets te maken met een gebrek aan politiek pragmatisme of realiteitszin. Wie zegt dat de huidige toestand nu eenmaal de realiteit is en dat de crisis van ons land de realiteit aantoont dat we niet langer kunnen samenleven, die liegt.

De realiteit is maakbaar. Ze is voor haar verloop, en zeker op momenten als deze, afhankelijk van keuzes. Geen keuzes van groepen, maar van individuen. Het gebeurt maar zelden dat mensen zo nadrukkelijk de kans krijgen om zulke verregaande keuzes bewust te maken. Wie die kans en de bijbehorende verantwoordelijkheid krijgt, wordt geacht er wijs mee om te springen.

Hoe je dat doet? “Geef het goede voorbeeld”, drukte mijn moeder me op het hart. Terwijl ze eigenlijk bedoelde: als je de kans krijgt, maak dan de wereld zoals jij denkt dat hij goed is.

De politici van dit land, de politieke onderhandelaars, zij hebben als individuen een dergelijke kans gekregen. Zij kregen het mandaat om samen het land te maken zoals zij denken dat het goed is, voor alle burgers wel te verstaan.

Je zou verwachten dat ze er wijs mee zouden omspringen.

Laat ons hopen dat de volgende regering alvast meer verantwoordelijkheidszin en meer inzicht en visie aan de dag legt om andere keuzes te maken, moedige keuzes, misschien vandaag tegen de opinie van hun kiezers in, maar voor het welzijn van hun kiezers en voor diegenen die na hen komen.

Voor de toekomst dus. Daar kiest uiteindelijk iedereen voor.

Update 4: Het is ironisch, op het cynische af dat een partij als CD&V geen keuzes heeft durven maken tegen hun electoraat in. Nu, ruim een jaar na de verkiezingen, hebben ze niets bereikt, behalve dat hun electoraal kapitaal erop achteruit is gegaan. En dat zonder hun kiezers en zonder het land iets wezenlijks in de plaats te geven. De crisis daar gelaten. Of hetzelfde geldt voor de andere betrokken partijen valt nog te bezien.

Update 3: Het klinkt allemaal wat fascistoïde, dat kiezen tegen je kiezers in en voor het welzijn van je kiezers. Het Derde Rijk zou alle Duitsers bevoordelen, maar uiteindelijk was het een gruwelijke mythe die Hitler ter meerdere eer en glorie van zichzelf gecreëerd heeft, met alle gevolgen vandien. Idem voor Stalin en diens Russische rijk. Idem voor Mugabe en Zimbabwe. Maar de nuance is anders. Als de Belgische politici een moedige beslissing moeten nemen door voor een onderhandelde, creatieve en fundamenteel constructieve oplossing te kiezen (beeld je eens echt in hoe we als België een meerwaarde kunnen betekenen?), dan zijn dat beslissingen die vandaag slecht zouden zijn voor hun verkiezingsscore. Maar die verkiezingen lagen, als ze door waren gegaan, nog veraf. Er zou nog twee jaar geweest zijn om bezig te zijn met wat echt belangrijk is: dit land, deze samen-leving sterker te maken voor de toekomst.

Update 2: het enige waar zowel de pers als de betrokken partijen mee bezig zijn is de realiteit zo proberen te verwoorden tot blijkt dat de bal in het kamp ‘van de ander lag’ zodat ‘zij’ (die anderen dus) de volledige verantwoordelijkheid dragen voor het mislukken van de onderhandelingen. Wat een schrijnend gebrek aan zelfkennis. Wat een angstaanjagend gebrek aan inlevingsvermogen.

“Mais, plus fondamentalement, la formule imaginée par Yves Leterme a provoqué lundi une brutale crise de conscience politique au nord : dire « oui » à ses propositions et lui permettre de poursuivre ? Dire « non » et risquer de faire tomber le gouvernement fédéral ?” (uit: David Coppi & Véronique Lamquin, “Leterme a présenté sa démission au Roi”, LeSoir.be, dinsdag 15 juli 00:39)

“De originele versie van de dialoog van deelstaat tot deelstaat kon misschien tot iets leiden. De misvormde versie leidt naar nergens. Dan maar de crisis. Die is niet goed voor het land maar het zijn de Franstalige partijen die ervoor verantwoordelijk zijn. (…) Ze wisten het.” (uit: Guy Tegenbos, “Niet in staat zich te hervormen”, De Standaard, dinsdag 15 juli)

Update 1: Uit een edito van Veronique Lamquin in LeSoir: “Or, la maison Belgique a besoin non pas d’un coup de peinture mais d’une rénovation en profondeur, sous peine d’être vouée à la destruction. L’urgence est là : les signes de délitement de l’édifice se multiplient. Les étages fédérés ne supportent plus le poids du toit fédéral. Alors que l’architecture de la Belgique est à ce point complexe qu’elle ne peut tenir debout sans le soutien de toutes ses composantes. Sur une base libre et volontaire. Le veulent-elles encore ? Sont-elles capables de s’entendre sur un nouvel aménagement intérieur, minimum vital d’une vie en commun ? Ces questions-là, cruciales, méritent une réponse. Honnête et franche, sans tabou, de la part de tous les intervenants. Un exercice de vérité sans cesse reporté. Une nouvelle fois repoussé, sans doute, ce 15 juillet. Une occasion manquée. Qui ne se représentera peut-être pas si souvent, avant qu’il ne soit trop tard. Aussi les acteurs politiques de 2008 seraient-ils bien inspirés d’ouvrir le débat sans attendre, à la rentrée. Parce que la prochaine échéance, celle de juin 2009, ne se contentera pas de faux-semblants.” (bron: LeSoir, 13 juli 2008)

Advertisements
Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: